Det går inte att veta säkert vad som är en bra investering. Man kan titta på vad som varit bra, historiskt sett, och sedan väga in vad man tror och vet om framtiden. Konst är en svårbedömd investeringsform eftersom det finns så många olika typer av konst. Att investera i en viss typ av antikvariska konstföremål är något helt annat än att köpa moderna tavlor. För att kunna göra verkliga klipp inom måleri behöver man i regel antingen tur eller stor kunskap. Ofta handlar framgång om att köpa konst av en lovande men oetablerad konstnär.

shutterstock_159444323Att finansiera sin investering

En bra sak med att investera i konst är du, förhoppningsvis, får något som förskönar ditt hem och som du blir glad av att använda eller titta på. Om du inte tycker att du fått betala alltför mycket i förhållande till den glädje konstverket eller föremålet ger dig så har du inte gjort bort dig – oavsett hur priset utvecklar sig i framtiden. Ofta får man en chans som inte kommer tillbaka när det gäller konst, det kan vara helt rätt att låna pengar på nätet om du t.ex. får möjlighet att ropa in ett riktigt fynd på en auktion.

Olika typer av investeringar

Konstverk med ett värde som anses stabilt kan du, vid behov, använda som säkerhet när du lånar pengar. Det går att investera på i konst på helt olika sätt, med hög risk och skyhög potentiell utdelning eller relativt säkert. Ofta krävs det dock mer pengar för att investera i säkra objekt. Investeringar i konstföremål av värdefulla material som guld och silver är också lite säkrare än att investera i hantverk av enklare material. Att satsa på att köpa in tidlösa och exklusiva plagg från de stora modehusen är för många både en rolig hobby och en investeringsform.